Kevään juhlaa

 

 

29-30.5 Helatorstain juuret.. Shavuot, joka tarkoittaa viikkojen juhlaa, on juutalainen juhla, jota vietetään seitsemän viikkoa pesahin jälkeen. Shavuot oli ensimmäinen päivä Raamatussa, jolloin voitiin viedä ensisatoa temppeliin. Juhlaa vietetään diasporassa myös sen päivän muistoksi, jolloin kansa sai kymmenen käskyä Siinain vuorella.


Shavuot, jota vietetään samaan aikaan kun vehnä- ja ohrasato kypsyvät, kutsutaan Toorassa nimellä Chag HaKatzir (2 Moos 23:16, 3 Moos 23:15-22), mikä tarkoittaa sadonkorjuujuhlaa. Se oli alun perin sadonkorjuujuhla, jolloin ensimmäinen sato (hepreaksi Bikkurim) kannettiin temppeliin. Bikkurimissa oli maan seitsemää perinteistä viljelystuotetta: vehnää, ohraa, viinirypäleitä, viikunoita, granaattiomenoita, oliiveja ja taateleita.

Diasporassa siitä tuli myös juhla, jolloin muistettiin päivää, jolloin kansa sai Jumalan lain Siinain vuorella. Pääsiäisen yhteydessä Israelin kansa vapautettiin Egyptin orjuudesta, ja Shavuot-juhlassa he saivat lain (Tooran) ja heistä tuli kansa, jonka tulisi palvella Jumalan tarkoitusperiä.

Shavuot-juhlan aikana synagogassa luetaan Ruutin kirjaa muun muassa sen takia, että Ruutin jälkeläinen kuningas Daavid syntyi ja kuoli Shavuotin aikana ja koska kirjan tapahtumat sijoittuvat ohrankorjuuaikaan. Shavuot on lisäksi juhla, jolloin koko juutalaiskansa astui lain liittoon, ja Ruutin kirjassa kuvataan moaabilaisen Ruutin pääsy tähän liittoon.

Shavoutia vastaa kristittyjen helluntaita, jolloin Pyhä Henki vuodatettiin ja kristillinen seurakunta syntyi. Myös helluntaita vietetään Shavuotin tapaan seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen.

 

Keväällä keskitytään oleelliseen

Tämä kuukausi on elämäntäyteinen; kiireinen ohjelma kouluvuoden päättyessä hengästyttää! Selvitetään, mistä voimme luopua yksinkertaistakseemme elämäämme.  Tästä tulee upea toukokuu!